Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Zaštita vinograda na letnjim vrućinama
Zaštita vinograda na letnjim vrućinama

Toplo vreme i jako sunčevo zračenje svakako ne ide u prilog razvoju bolesti u vinogradima. Za vreme prethodnog kišnog perioda došlo je do primarnih infekcija plamenjačom, međutim izuzetno toplo vreme i kao i veoma mala vlažnost vazduha doveli su do toga da spore u velikoj meri izgube klijavost tako da je opasnost od plamenjače značajno smanjena. Plamenjača se može vratiti u kondiciju vrlo brzo, ukoliko se dogode česte kiše i dugo trajanje vlažnog lišća tako da svakako treba nastaviti sa praćenjem. Što se tiče pepelnice, ona voli dane kada nema direktnog sunčevog zračenja tako da je sada  njen razvoj značanjo usporen. Ipak, prve simptome pepelnice treba tražiti kada počne žetva pšenice, i to je činjenica koja se ponavlja jako dugo. Veoma je važno naći te početne simptome pepelnice i ukoliko se ona nađe u vingradu treba intenzivnom i pametnom zaštitom sprečiti njen dalji razvoj. 

Bolest kojoj ovo vreme odgovara je svakako ESCA i možemo očekivati pojavu prvih simtoma tokom vrelih letnjih dana. Konvencionalna zaštita ovde neće pomoći, makar se za sada tako tvrdi, zato je važno održavati fitosanitarnu higijenu zasada, odnosno iskrčiti i ukloniti sve čokote ili makar delove čokota koji pokazuju simptome.

Cikada koja prenosi fitoplazmu je sada u aktivnom letu, tako da je vreme za drugi tretman protiv ovog insekta. Ono što je kod fitoplazme važno još jednom ponoviti jeste da se infekcije koje se dešeavaju ove godine vide po simptomima tek sledeće godine. Znači, čokoti koji ove godine pokažu simptome inficirani su prethodnih godina, i zato ne treba biti obeshrabren u suzbijanju cikade, jer će njeno suzbijanje ove godine dovesti do toga da se u sledećim godinama pojavljuje sve manje simptoma.Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.