Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Grinja vinove loze Eriophyes vitis
Grinja vinove loze Eriophyes vitis

Početkom vegetacije na donjem lišću kod vinove loze mogu se primetiti nabori na licu lista i vunasta prevlaka na naličju lista. Vinogradarima je to poznat simptom, a uglavnom je i poznato da ove simptome izaziva eriofidna grinja Eriophyes vitis. Ovo je grinja koja prezimljava u okcu i zajedno sa kretanjem rasta lastara i ona migrira iz pupoljka i naseljava se na naličje lista.

Prilikom ishrane na naličju lista provocira lozu da se delovi lista uvijaju na gore, a da se na naličju lista intenzivira rast sitnih dlačica - malja. Na ovaj način grinja sebi stvori gotovo idealno stanište u kome provede najveći deo života. Kada se razmnoži dovoljno i ove pege postanu tesne, počinje migracija na gornje lišće ili često i na zaperke. Ovo se sve dogodi obično polovinom leta.

Druga, a često i treća generacija ovde završava svoj životni ciklus i tokom jeseni se povlači u zimska okca, gde će prezimiti i odakle će na proleće krenuti iz početka. Dakle, sve je jasno.

Bez obzira na sve simptome, štete od ove grinje su gotovo zanemarive. Evo i zašto:

- Osim toga što ne izgleda dobro lišće na čijem naličju živi ova grinja ne gubi funkciju fotosinteze, a lisna površina se neznatno i uveća zbog nabora koji su se formirali.

- Donje lišće nakon veoma kratkog vremenskog roka izgubi funkciju i biljci jednostavno nije potrebno, jer su nosioci fotosinteze postali gornji listovi koji su veći po površini i svakako bolje osunčani.

Suzbijanje ove grinje je nepotrebno, ali ukoliko ipak želite da to ne gledate u svom vinogradu, suzbijanje je jedino moguće uspešno izvršiti u momentima njene migracije ili tačnije na samom početku vegetacije, kada je porast lastara najviše do 5 cm. U ovom trenutku ćemo suzbiti jedinke u migraciji pre nego što se nasele na naličje lista i samim tim postanu nedostupne za preparate. Suzbijanje se može izvršiti svim specifičnim akaricidima. Pored akaricida, poznato je da i preparati na bazi sumpora imaju sporedno delovanje na grinje, pa se preporučuje i njihova primena u ovoj fazi. Primenom preparata na bazi sumpora u ovoj fazi ujedno se vrši i sprečavanje infekcija pepelnicom, tako da je njegova primena ovde dvostruko korisna.

Inače, značajnije pojave ovih grinja nije bilo u ranijim vremenima kada je primena sumpora u ovoj fazi bila obavezna mera, uvođenjem sistemika za pepelnicu ostavljen je prostor grinjama za nesmetan razvoj. Sumpor nije skup i treba ga obavezno primenjivati u prvim tretmanima.

grinja02.jpgSamo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.