Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
ESKA – kompleksna komplikacija vinogradarskog života
ESKA – kompleksna komplikacija vinogradarskog života

Sve češće se čuje među vinogradarima da se čokoti suše i da je to ESKA. I to je tačno. I za sada se i zna da je to kompleksna bolest vinove loze, da je dokazano da je izazivaju 3 gljive:

Phaemoniella chlamydospora
Phaeoacremonium aleophilum i 
Fomitiporia mediterranea

Ove tri gljive u kombinaciji izazivaju nekrozu (truljenje) unutrašnjeg dela stabla štoza konačnu posledicu ima sušenje cele biljke. Postoje dva tipa simptoma: 

1. Akutni napad koji se može videti tako što se u toku letnjih meseci pojedinačni čokoti jednostavno potpuno osuše i to za par dana.

2. Hronični tip simptoma koji se ogleda najpre u hlorozi, a potom i u nekrozi delova lista između nerava, dehidratacija i sušenje grozdova, sušenje lastara koji dobijaju crnu boju i prestaju sa rastom. 

Još jedan od važnih tipova simptoma koji se često previdi je i uzdužno pucanje stabla.

Direktno suzbijanje praktično ne postoji. Kaže se da preparati na bazi gljive iz roda Trichoderma mogu da utiču da ne dođe do infekcije. Trichoderma vrste su inače poznate kao gljive koje mogu da napadnu druge patogene, i imaju antagonističko delovanje pre svega prema patogenima tla. Naša je pretpostavka da uz pravilnu primenu ovih preparata mogu da se postignu određeni efekti, mada to u praksi nismo videli još uvek. 

Za sada je važno da se u vinogradu na vreme primeti prisustvo ESKA bolesti. Pošto se zna da gljive ulazi u biljku preko povreda koje se nanose rezidbom, i verovatno preko povreda posle grada, a vrlo verovatno i preko otvora na lastarima koji nastaju prilikom opadanja lišća, potrebno je ove otvore što bolje dezinfikovati. Za sada su za te prilike dokazani preparati na bazi bakra.

Dobra vest je i to da se ESKA jako sporo razvija i da joj je potrebno nekoliko godina da se spusti do korenovog vrata, odnosno do spojnog mesta na kome je izvršeno kalemljenje. Ova sitiuacija daje dovoljno vremena opreznim vinogradarima da na pojavu prvih simptoma na lišću, iz donjeg dela stabla odneguju jedan zdrav lastar i da tako formiraju novo stablo na istom korenu. Jako je važno da se prilikom uklanjanja zaraženog stabla mesto preseka odmah dezinfikuje.

Takođe, ima i razlike u osetljivosti među sortama vinove loze. Na terenu smo do sada primetili značajniju pojavu ESKA bolesti na Kaberne Sovinjonu, Frankovki, kao i na Belom Sovinjonu. Svakako, dok se ne dođe do novih saznanja, oprez je najbolji prijatelj u borbi protiv ESKA bolesti i pravovremeno uklanjanje biljaka koje pokazuju i najmanje simptome ove bolesti. 

News Images: eska2.jpg

eska3

eska4

eska5Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.