Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Kad minus upekne...
Kad minus upekne...

Nije prijatno boraviti napolju za vreme ovih ledenih dana, ali ako se mora, mora se. Vinograd nije imao kud. Ostao je tamo gde je i bio, možda su mu pojedini delovi izmrzli, ali za lozu to nije bitno. Uvek će biti uspavanih okaca koja su preživela duboko ispod kore i koja će se aktivirati ako to bude trebalo.

Za vinogradare je itekako bitno da li su izmrzla zimska okca ili nisu. U zimskim okcima su već formirani lastari i ostali delovi, pa čak i zametci cvasti loze formirani su u okcima, ukoliko je došlo do izmrzavanja izostaće i formiranje lastara iz glavnih okaca, aktiviraće se suočice odnosno sporedna okca, ali ona neće doneti grožđe.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta biće moguće i izmrzavnje. Za sada neznamo kako stoje stvari, ali je to i u ovom trenutku proverljivo. Uzdužnim rasecanjem okaca po njihovoj uzdužnoj osi može se uočiti braon crna boja preseka ukoliko je došlo do izmrzavanja, ukolko nije presek će biti normalno zeleno obojen.

Takođe, pošto je ekološko mirovanje vinove loze završeno, što praktično znači da fizioloških blokatora vegetacije nema, loza miruje zbog niskih temperatura, ali oni koji su radoznali mogu da par lastara orežu i unesu na sobnu temperaturu, stave ih u neku vazu za cveće u kojoj se nalazi voda i za nekoliko dana, ukoliko je sve u redu, okca bi trebala da počnu sa razvojem. Pa da probamo...Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.