Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Crna trulež – rano startovanje
Crna trulež – rano startovanje

Našli smo simptome na lišću na nekoliko lokaliteta po Srbiji. Crna trulež izgleda sasvim bezopasno sada, i lako se može desiti da se uopšte ne uoči. Nekrotične pege na lišću mogu da liče na neke obične ožegotine. I to se može pronaći svake godine. Tek pojava piknida u vidu sitnih crnih tačkica u okviru nekrotične pege može se definitivno konstatovati da je u pitanju gljivična bolest – Crna trulež. Ono što ovu godinu čini specifičnom je to što su se piknidi pojavili prilično rano. Pojava piknida u okviru pega znači da je Crna trulež spremna za sekundarnu infekciju koja može biti veoma jaka. Kako sada stoje stvari, loza ulazi u fazu cvetanja i biće joj potrebna zaštita protiv Crne truleži počev od precvetavanja, pa nadalje. Do sada nije bilo potrebe. Preparati koji uspešno suzbijaju Crnu trulež su: Mankogal, Ditan, Folpet, i ima naznaka da dobar efekat suzbijanja pokazuju i Strobilurini: Signum, Promesa. Preparati na bazi bakra oduvek imaju dobru efikasnost u suzbijanju Crne truleži.

Kada su piknidi sazreli da pucaju i ispuštaju pikno spore za nove infekcije, svaka kiša koja ostavlja lišće nekoliko sati u mokrom stanju može doneti jake infekcije, pa stoga treba obratiti pažnju da depozit preparata bude nanešen na lišće pre nego kiša padne. Praktično, kiša koja pada treba da rastvori preparat koji je već na listu, i koji bi trebalo da spreči klijanje spora i infekciju. Jedino je ovo siguran način zaštite. I ovako treba da bude sve do faze zatvaranja grozdova. Tokom 2014. godine, Crna trulež je u ozbiljnoj meri učestvovala propadanju grožđa, samo je tada bilo teško razlikovati je od plamenjače koja je takođe bila na vrhuncu svoje moći.

Dobro naštelovani atomizeri, pravilno dozirani preparati i po hektaru i po količini vode, kao i pravilno potrošena količina vode po hektaru, svakako će učiniti da zaštita bude efikasna.

02

03Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.