Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Sve što više znaš - manje prskaš
Sve što više znaš - manje prskaš

Dobro sam zapamtio rečenicu odličnog profesora Mirka Ivanovića: Svako može da uzme prskalicu i da prska svake nedelje, vi se ovde školujete da kažete "Sad ne treba" i da iza toga stanete.

Da bi mogao da kažeš "Sad ne treba" moraš biti ozbiljan stručnjak ili ozbiljno lud, pa da ne dovedeš u pitanje prinos na 5, 10 ili 50 hektara vinove loze. Ovo znanje nije nedostižno, a kada je podržano višegodišnjim iskustvom tu nema greške. Tako na primer poznato je da se plamenjača vinove loze može prognozirati veoma precizno i gotovo nepogrešivo predvideti pojava simptoma čak i u sat vremena. Ovo poznavanje uslova koji su neophodni za razvoj plamenjače omogućava da se uključe ili isključe preparati za njeno suzbijanje. Kod pepelnice je malo drugačije, ali je takođe donekle predvidivo.

Doslednim praćenjem vremenskih uslova kao i ranim uočavanjem pojave prvih simptoma mogu se postići značajne uštede u zaštiti vinove loze. Pored finansijskih ušteda, ovim načinom se postiže da se preparati pozicioniraju na pravo mesto i u pravo vreme, što će dovesti do toga da se najbolji i najjači preparati primene onda kad je najveća opasnost od pojave pojedinih bolesti. U prevodu bi mogli da kažemo: Zašto bi pucao teškom artiljerijom kad cilj možeš pogoditi i praćkom.

Za vinogradarske situacije imamo dobra i konkretna rešenja, uostalom portal zbog toga i postoji...

Obratite se...Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.