Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Crna trulež i ožegotine - sličnosti i razlike
Crna trulež i ožegotine - sličnosti i razlike

Poslednjih dana na bobicama grozdova koji su izloženi suncu mogu se uočiti tamne zone i sušenje delova bobica ili čak celih bobica. Ukoliko se ne radi o crnoj truleži, u pitanju su ožegotine. Iako su u ovoj fazi simptomi veoma slični, ovde ćemo dati sugestije kako se ipak mogu razlikovati. Kada su u pitanju ožegotine one se uvek javljaju na osunčanim delovima grozdova i to najčešće sa zapadne strane, odnosno na onim grozdovima koji su suncu izloženi u poslepodnevnim časovima (posle 12 sati), kada je i sunčevo zračenje najveće. Sunčani period sa visokim temperaturama je nastupio naglo, tako da pokožica bobice nije imala dovoljno vremena za prilagođavanje. U slučajevima gde je defolijacija u zoni grožđa obavljena odmah nakon cvetanja, ožegotina gotovo da nema, jer je bobica još odmah posle cvetanja i formiranja bila izložena suncu i uspela je da se prilagodi.

Gotovo u isto vreme, u vinogradima su se pojavili i simptomi crne truleži. Bobice dobijaju braon boju, dehidriraju i potpuno se suše. Ove sasušene bobice i delovi grozdova ostaju na biljci do berbe i odatle dalje vrše infekcije. Ponekad je jako teško razlikovati ove dve vrste simptoma, ali nije nemoguće.

Dokaz da se ipak radi o Crnoj truleži biće taj da će se ove bobice braon boje naći i na grozdovima koji nisu na direktnom suncu, to će biti prvi znak da se radi o crnoj truleži. U sredini braon pege na listovima u početku je primetna jedna okrugla zona svetlije boje. I na kraju, kao definitivna potvrda prisustva gljive, jeste pojava crnih, sitnih piknida u okviru pege braon boje. Ovi piknidi su plodonosna tela gljive iz kojih se pomoću piknospora gljiva širi dalje.

Kada sve ovo znamo, lako ćemo donositi odluke. Protiv ožegotina ne možemo ništa, a ukoliko je u pitanju Crna trulež, pristupamo suzbijanju. Dalje širenje crne truleži mogu sprečiti preparati na bazi bakra, Folpet, i veliki broj kontaktnih preparata Ditan, Polyram, Mankogal, Mankosav... Za zaustavljanje (makar delimično) već ostvarenih infekcija koriste se sistemični preparati: Cabrio Top, Signum, Topas, Collis, Quadris.

OžegotineOžegotine

Ožegotine
Ožegotine

Ožegotine
Ožegotine


Crna trulež
Crna trulež

 

Crna trulež
Crna trulež

Crna trulež
Crna trulež

Crna trulež
Crna truležSamo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.